Sernik z pierniczkami

4.5 (165 ocen)

:-)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    140 g cukru
    140 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    8 jajek
    200 g + 40 g cukru
    350 ml oleju
    ¾ litra mleka
    2 torebki budyniu waniliowego

    Ponadto:
    200 g pierników w czekoladzie bez nadzienia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Serniki Piernik Desery

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę (25/35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Pierniki pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je wciskając, aby nie wypłynęły przy wlewaniu masy serowej (jest bardzo rzadka).
  • 2. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40 g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.
  • 3. Udekorować robiąc mazaje z polewy czekoladowej i posypując pokrojonymi drobno piernikami (lub jak kto woli :-))
  • pierniki 4. Chodzi mi o takie pierniki, można je kupić również w biedronce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawa do piernika Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować