Sernik malinowy na orzechowo-kokosowym spodzie z dodatkiem kakao. Uczta dla podniebienia.
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
Spód ciasta:
300 g orzechów nerkowca
70 g wiórków kokosowych
30 g ksylitolu
20 g ciemnego kakao
Masa serowa:
800 g twarogu ekologicznego chudego
60 g oleju kokosowego
60 g ksylitolu
3 szt. jaja kurzego
60 g gorzkiej czekolady
Wierzch:
200-300 g mrożonych malin
Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Foremkę smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem na pieczenia.
2. Wiórki i orzechy wsypujemy do robota kuchennego i mielimy 2-3 minuty.
3. Dodajemy kakao i ksylitol i mieszamy.
4. Całość przekładamy do foremki i rozgniatamy równomiernie na dnie.
5. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.
6. Wyjmujemy z piekarnika, aby przestygł.
7. Ser miksujemy na gładką masę.
8. Dodajemy jajka, ksylitol, olej kokosowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
9. Czekoladę siekamy drobno nożem, dodajmy do masy i mieszamy.
10. Masę wylewamy do foremki, na wierz wykładamy mrożone maliny.
11. Pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godziny.
12. Kąpiel wodną możemy uzyskać wkładając do piekarnika blachę, na którą wlejemy do połowy wysokości wrzątek.
13. Sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Komentarze