Kto z nas nie lubi serników :) z owocami ,na zimno ,tradycyjne z rodzynkami ..
Ten sernik jest bardzo puszysty, delikatnie słodki ,a polewa lekko kwaśna .Świetne połączenie smaków :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SPÓD:
200 g ciasteczek maślanych
100 g masła
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
szklanka cukru pudru
6 dużych jajek
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1 opakowanie przyprawy do sernika z wanilią i kardamonem
kilka kropel olejku cytrynowego
250 ml śmietanki 36%
szczypta soli
Polewa owocowa :
400 g mrożonych owoców ( ja użyłam malin,czernicy,porzeczek czerwonych i domowego winogrona )
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Sernik z leśnymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem .Wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Dodatkowo tortownicę smarujemy dookoła tłuszczem i wykładamy papierem robiąc tzw przedłużenie formy ( ja użyłam tortownicy 25cm)
Podpiec ok 15 minut .
2.Żółtka oddzielamy od białka .
Resztę składników na masę serową umieszczamy w większej misce .
Miksujemy do połączenia składników nie za długo ,żeby ser się nie " napowietrzył"
Na końcu ubijamy białka i łączymy z masą serową .
Wylewamy na zimny podpieczony spód .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 180 stopniach , później zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny .
Po upływie czasu ,sernik zostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach .
3.Mrożone owoce wsypujemy do garnka i dodajemy cukier . Gotujemy ok 5 minut ,aż owoce się rozpadną . Gorące przecedzamy przez sitko ,żeby pestki nam nie zostały.
Żelatynę rozpuszczamy w zimniej wodzie i energicznie mieszamy.
Łączymy z owocami .Odstawiamy w chłodne miejsce ,aż galaretka zacznie się ścinać
4.Tężejącą galaretkę wylać na sernik . Udekorować owocami i miętą .
Komentarze