Sernik z ciasteczkami truskawkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło, posiekaj dokładnie całość nożem. Jajko rozbij, dodaj do ciasta i zagnieć całość. Wyłóż na blachę o wymiarach 24 na 38 cm. Na ciasto powgniataj lekko ciasteczka, tak aby się nie pokruszyły, ale były „wbite” do ciasta.
2.Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, budyniami i masłem. Następnie dodawaj porcjami twaróg, a na końcu wmieszaj łyżką pianę z białek. Masę wylej na ciastka. Sernik przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut. Warto przykryć wierzch ciasta folią aluminiową w połowie pieczenia, aby nie spiekło się.
Komentarze