Sernik z ciasteczkami truskawkowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To słodka propozycja na pyszne popołudnie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta kruchego:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Pół kostki masła
    1/3 szklanki cukru kryształu
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki masy serowej:
    1 kg twarogu półtłustego
    9 jajek
    Kostka masła 250 gram
    1 szklanka cukru kryształu
    Łyżka cukru waniliowego
    2 opakowania bydyniu śmietankowego bez cukru
    Skórka otarta z jednej cytryny
    Szczypta soli

    Ponadto:
    Około 250 gram drobnych kruchych ciasteczek z dżemem lub marmoladą truskawkową
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z ciasteczkami truskawkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło, posiekaj dokładnie całość nożem. Jajko rozbij, dodaj do ciasta i zagnieć całość. Wyłóż na blachę o wymiarach 24 na 38 cm. Na ciasto powgniataj lekko ciasteczka, tak aby się nie pokruszyły, ale były „wbite” do ciasta.
  • 2. Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, budyniami i masłem. Następnie dodawaj porcjami twaróg, a na końcu wmieszaj łyżką pianę z białek. Masę wylej na ciastka. Sernik przełóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut. Warto przykryć wierzch ciasta folią aluminiową w połowie pieczenia, aby nie spiekło się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować