Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.24/24 cm). Piecz 10 minut w 180 st.
2.Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
3.Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 70 minut w160 st. (można skrócić czas pieczenia sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Sernik studź przy otwartych drzwiczkach.
4.Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą posmaruj wierzch zimnego sernika. Orzechy drobniej pokrusz i posyp po wierzchu ciasta. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Komentarze