Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka, serowo-czekoladowa pychotka z chrupiącymi orzechami, która zadowoli każde podniebienie. Faworyt wśród serników na świątecznym stole:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki Puszystej Tortowej Lubella typ 450
    200 g masła
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki śmietany 18 proc
    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka drobnego cukru
    100 g masła
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    warstwa budyniowa: 3 budynie czekoladowe z cukrem (po 80 g)
    1 litr mleka
    masa kajmakowa: 1 puszka masy krówkowej
    200g masła
    ponadto: 200g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.24/24 cm). Piecz 10 minut w 180 st.
  • Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami 2. Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
  • Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami 3. Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 70 minut w160 st. (można skrócić czas pieczenia sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Sernik studź przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą posmaruj wierzch zimnego sernika. Orzechy drobniej pokrusz i posyp po wierzchu ciasta. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować