Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami

  • wyświetlono: 3343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Słodka, serowo-czekoladowa pychotka z chrupiącymi orzechami, która zadowoli każde podniebienie. Faworyt wśród serników na świątecznym stole:)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki Puszystej Tortowej Lubella typ 450
200 g masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany 18 proc
masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
1 szklanka drobnego cukru
100 g masła
5 jajek
1 budyń śmietankowy
kilka kropel aromatu śmietankowego
warstwa budyniowa: 3 budynie czekoladowe z cukrem (po 80 g)
1 litr mleka
masa kajmakowa: 1 puszka masy krówkowej
200g masła
ponadto: 200g orzechów laskowych

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami

  • 1. Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.24/24 cm). Piecz 10 minut w 180 st.
  • Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami2. Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
  • Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami3. Masa serowa: miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 70 minut w160 st. (można skrócić czas pieczenia sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Sernik studź przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą posmaruj wierzch zimnego sernika. Orzechy drobniej pokrusz i posyp po wierzchu ciasta. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boże narodzeniesernik świątecznysernik z budyniem czekoladowymmasakrówkowaUwielbiam Święta z Lubellą

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem, bezą i orzechową posypką

Dodane przez: AnkaFiranka

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą...

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami,...

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem...

Klasyczne ciasto na bazie sera...

Sernik z masłem orzechowym i karmelem

Dodane przez: krakers29

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Sernik jest idealny dla osób, które...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: AnetaJ

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta,...

SERNIK  NA  MURZYNKU  Z  KAJMAKIEM

Dodane przez: Mariola123

SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE