Sernik z polewą chałwową

4.5 (177 ocen)

Zwykła, śmietankowa masa serowa, oblana polewą chałwową. Do tego kawałki orzechów piniowych i oczekiwania najbliższych zostały zaspokojone.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm
    spód: paczka herbatników maślanych (ok. 30 sztuk), 50 g roztopionego masła
    masa serowa: 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica), ¾ szklanki cukru pudru, budyń śmietankowy (opakowanie 40g), 4 jajka (osobno białka i żółtka), pół łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego, szklanka mleka 0,5%, 1/3 szklanki oleju
    polewa chałwowa: 150g chałwy waniliowej, 125ml kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło. Herbatniki zmiksować w blenderze na piasek, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć. Biała ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej. Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160°C) około godziny.
    Chałwę pokruszyć w dłoniach i dodać do śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
    Polać wierzch ciepłego sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować