Zwykła, śmietankowa masa serowa, oblana polewą chałwową. Do tego kawałki orzechów piniowych i oczekiwania najbliższych zostały zaspokojone.
Składniki:
forma 28cm x 35cm
spód: paczka herbatników maślanych (ok. 30 sztuk), 50 g roztopionego masła
masa serowa: 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica), ¾ szklanki cukru pudru, budyń śmietankowy (opakowanie 40g), 4 jajka (osobno białka i żółtka), pół łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego, szklanka mleka 0,5%, 1/3 szklanki oleju
polewa chałwowa: 150g chałwy waniliowej, 125ml kremówki
Sernik z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło. Herbatniki zmiksować w blenderze na piasek, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć. Biała ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej. Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160°C) około godziny.
Chałwę pokruszyć w dłoniach i dodać do śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Polać wierzch ciepłego sernika.
Komentarze