Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony dla gości,którym bardzo smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ser:
    1 kg sera białego ( u mnie w wiaderaczku)
    półtorej szklanki cukru
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki pomarańczowe

    śmietana:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.Następnie dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (trzykrotnie zmielony,jeżeli używamy sera w wiadereczku nie mielimy). Dokładnie utrzeć.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • 3. Masę serową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 25 cm x 34 cm.Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczony sernik wystudzić.
  • 4. Brzoskwinie razem z syropem zmiksować,przełożyć do garnka i zagotować,do gotujących wsypać galaretki i dokładnie wymieszać ( nie gotować z galaretką ). Odstawić do stężenia.
  • 5. Tężejący mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki,do zastygnięcia.
  • 6. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie połączyć.
  • 7. Sernik pokroić na kwadraty i każdy kawałek udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować