Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kocham lato! Za słońce i zapach ziemi po deszczu. Za świeżość poranków i przezroczyste powietrze przecinane lotem jaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, kiedy na talerzu przeplatają się feerie barw i smaków. Sierpień ma zapach brzoskwiń. Soczystych i słodkich, skropionych gorącymi promieniami letniego słońca. Zerwane prosto z drzewa smakują bajecznie. I takie właśnie lubię najbardziej. Kiedy już nasycę się świeżymi brzoskwiniami, przychodzi czas na przetwory, ciasta i desery. Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-py-szny!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche

    225 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa

    750 g twarogu
    2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    150 g cukru
    1 jajko
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka pasty waniliowej *

    Dodatkowo

    6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
    Brzoskwinie obieramy se skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
  • 2. Masa serowa

    Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.
    Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

    Odnośniki

    * można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować