Sernik z brzoskwiniami i koksem

  • wyświetlono: 1329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

delikatny i rozpływający się w ustach

nella1
  • 80min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
18 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:
1 kg sera półtłustego mielonego ja dałam z Czarnkowa
2 jajka
4 żółtka
1½ szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat waniliowy

Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
1 puszka brzoskwiń w syropie
6 białek
1½ szklanki cukru pudru
5 - 10 dag wiórek kokosowych
łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z brzoskwiniami i koksem

  • 1. Wykonanie kruchego ciasta:
    Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28 x 40 cm.
  • 2. Wykonanie warstwy serowej:
    Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat waniliowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.
  • 3. łyżkę masła roztapiamy na patelni i wsypujemy wiórki.Lekko je zrumieniamy dodajemy łyżeczkę cukru pudru.Studzimy
  • 4. Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
    Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Białka (6) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

ja zawsze daję sery z kostki zmielone, tłuste lub półtłuste z Czarnkowa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciePokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

fvqfvqr

Dodane przez: Magda_Z

Sernik z brzoskwiniami i kaszą manną

Jednym słowem sernik inaczej.

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Joanna Wojciechowska

Szybki sernik z brzoskwiniami

Z brzoskwiniami serniczek i cappuccino...

sernik rosa z brzoskwinaimi

Dodane przez: teresa-kr

Sernik rosa z brzoskwiniami

Pyszny ,puszysty sernik , łatwy...

BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI...

Jest świetnym pomysłem na niedzielny...

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: justyna933

Sernik z pianą i brzoskwiniami

Przepis z zeszytu babci. Nadaje...

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Dodane przez: Anyzkowo

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Nie ma weekendu bez pysznego ciasta.Sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE