Sernik z brzoskwiniami i koksem

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

delikatny i rozpływający się w ustach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    2 szklanki mąki
    18 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki masy serowej:
    1 kg sera półtłustego mielonego ja dałam z Czarnkowa
    2 jajka
    4 żółtka
    1½ szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 aromat waniliowy

    Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    6 białek
    1½ szklanki cukru pudru
    5 - 10 dag wiórek kokosowych
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami i koksem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kruchego ciasta:
    Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28 x 40 cm.
  • 2. Wykonanie warstwy serowej:
    Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat waniliowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.
  • 3. łyżkę masła roztapiamy na patelni i wsypujemy wiórki.Lekko je zrumieniamy dodajemy łyżeczkę cukru pudru.Studzimy
  • 4. Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
    Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Białka (6) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

ja zawsze daję sery z kostki zmielone, tłuste lub półtłuste z Czarnkowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować