Sernik z brzoskwiniami

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Ten serniczek piekę od wielu lat,zawsze wychodzi ,nie wysycha nawet przez kilka dni,wstawiony do lodówki może wytrzymać nawet 4-5 dni i nadal jest wilgotny i smaczny.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • - 1 kg sera białego, twarogu , może być gotowy w wiaderku ale proszę czytać skład żeby nie okazało się ,że w serze nie ma sera
    - 6 dużych jajek
    - 250 ml kremówki 30 %
    - 1 1/2 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
    - 2 duże łyżki kaszy manny
    - 1 budyń waniliowy
    - duża puszka brzoskwiń
    - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 300 g herbatników maślanych na spód ciasta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączyć brzoskwinie z soku i pokroić ,blaszkę ( 36cm x 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatnikowy spód.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę ,im lepiej utrzemy tym bardziej nam sernik wyrośnie :) zmniejszamy obroty i kolejno dodajemy śmietankę , kaszę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , dalej mieszając dodajemy ser .
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
    i łączymy pianę z masą serową , ja robię to ręką żeby było delikatniej i nie uciekło powietrze z masy .
    Masę wykładamy na herbatniki a na wierzch układamy brzoskwinie . Można też wyłożyć połowę masy potem brzoskwinie i na wierzch masę serową .
    Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 70 minut ( grzałka góra ,dół )
    Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy i wyciągamy , czasem muszę dłużej dopiekać bo jeszcze jest mokry w środku dlatego warto sprawdzać bo nie każdy piekarnik piecze tak samo . Nie przejmować się , że ciasto wyrasta i pęka :)
    Po wyjęciu jak to sernik trochę opadnie ale taki urok prawdziwych serników , w smaku jest pyszny .
    Po wierzchu można posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi .

Porady

blaszka może być wieksza lub mniejsza,nie ma znaczenia ser warto wyjac z lodówki z godzine przed robieniem brzoskwinie można ulozyc na wierzchu ciasta będą wtedy widoczne po upieczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować