Sernik z białą czekoladą i chałwą

4.5 (157 ocen)

Kolejny wypróbowany przepis Pani Kasi http://www.slodkiefantazje.pl/kremowy-sernik-z-cha%C5%82wa-bia%C5%82a-czekolada-i-polewa-toffi. Dzięki Pani Kasi wszystko udaje się idealnie :)

Składniki:

  • Spód:
    1 szklanka mąki
    90 g masła
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru pudru
    ½ łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii

    Masa serowa:
    900 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie, można zastąpić gotowym twarogiem z wiaderka (np. z Piątnicy, „Mój ulubiony” z Wielunia, Pilos z Lidla)
    300 g białej czekolady dobrej jakości
    4 duże jajka
    2/3 szklanki cukru pudru (lub odrobinę więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki)
    200 ml śmietanki kremówki
    1,5 łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
    250 g chałwy, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem (używałam chałwy waniliowej)
    opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć, masa wychodzi wtedy bardziej kremowa)

    Polewa:
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki masła
    200 ml śmietanki kremówki

    Dodatkowo:
    folia aluminiowa
    odrobina kaszy manny lub bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z białą czekoladą i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków lub natłuścić masłem.
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wanilię. Szybko wyrobić ciasto. Wykleić nim spód tortownicy, wierzch wygładzić. Wstawić na 15 minut do lodówki.
    Podpiec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
  • wyrósł pięknie... 2. Masa serowa:

    Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie rozpuszczona, bo pozostawiona zbyt długo zgęstnieje). Przestudzić.

    Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Sprawdzić czy masa serowo jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosłodzić i ponownie chwile zmiksować.

    Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).

    Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50-60 minut, do momentu gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • 3. Polewa toffi:

    Na patelni lub w rondelku skarmelizować cukier – podgrzewamy go aż nabierze złotego koloru, a na wierzchu pojawią się bąbelki. Dodać masło i śmietankę, mieszając podgrzewać kilka minut aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje (będzie przypominać dość gesty sos). Odrobinę przestudzić, ale jeszcze gorącą polać wierzch sernika (polewa musi być dość gorąca, gdy będziemy wylewać ją na wierzch, bo gdy wystygnie zaczyna gęstnieć).

Porady

wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, trzeba je więc wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować