Ciasto czekoladowo waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
4.Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
5.Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.
6.Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze