Ciasto czekoladowo waniliowe

4.47 (192 ocen)

proste, tanie i smaczne. Polecam!http://www.slodkiefantazje.pl/proste-ciasto-czekoladowo-waniliowe

Składniki:

  • 165 g miękkiego masła
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    3 duże jajka*
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60-70 g gorzkiej czekolady
    1-2 łyżeczki esencji czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  • 4. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  • 5. Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.
  • 6. Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować