Karpatka

0 (0 ocen)

Kolejne ciasto udane :) Proste i tanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    4 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
    kostka masła
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagotować wodę. Dodać margarynę. Kiedy margaryna się rozpuści dodać mąkę i ucierać na małym ogniu ok 3 min. Wystudzić
  • 2. Dodać jaja i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Podzielić ciasto na dwie części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto w formie rozprowadzić łyżeczką.
  • 3. Piec w 200 stopniach ok 30 min.
  • 4. Masa: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Dodać mąkę. ostudzić.
  • 5. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę i miksując dodawać ostudzony budyń.
  • image-0b8msxq 6. Masę ułożyć na jednej części ciasta. Przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny

Porady

Ciasto piekę na dwie raty. Po każdym pieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam tak na kilka chwil, żeby Karpaty nie opadły :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy