Bardzo kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem białej czekolady na ciasteczkowym spodzie
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
100 g masła
180-200 g kakaowych herbatników
Składniki na masę serową:
800 g twarogu (może być z wiaderka)
3 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
200 g białej czekolady
Sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję spód ciasta. Masło rozpuszczam, ciastka kruszę lub mielę i mieszam z masłem. Spód wykładam do tortownicy 20-22 cm (tortownicę możecie wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne ), rozprowadzam równomiernie i wstawiam do lodówki.
2.Następnie przygotowuję masę serową. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Twaróg mielę (twaróg z wiaderka jest gotowy do użycia). Jajka ucieram z cukrem, zmniejszam obroty miksera do minimum, dodaję twaróg, śmietanę, a na koniec stopioną czekoladę i mieszam.
Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 65 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.
Sernik najlepszy jest kolejnego dnia.
Komentarze