REKLAMA

Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy

wyświetlono: 13102 | dodany do książki kucharskiej: 21 | polecenia: 2

Kto nie lubi serników,jeszcze taki fajny puszysty i delikatny.

opublikowany: 03.03.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód:
    1 szkl.mąki
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    pół kostki Kasi
    1 łyżeczka proszku do pieczenie
    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    0,5 litra śmietany 30 %
    8 jajek
    2 budynie śmietankowe
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    niepełna szkl.cukru
    Polewa z połyskiem:

    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl.cukru pudru
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki wrzątku
Ocena:

(średnia 4.99 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy. 1. Wyrobić ciasto z podanych składników i wstawić do lodówki na 30 min.(jeśli ciasto bardzo się klei dosypać trochę mąki.
    Piekarnik nagrzać do temp. 200 C,wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,równo rozwałkować,i piec ok.15 min.w tym czasie przygotować masę serową.
    Do misy wrzucić ser,śmietanę,proszek budyniowy i żółtka,oraz proszek do pieczenia,wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
    W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać po łyżce cukru,gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1,5 godz.
    Blacha najlepiej 24x36 cm ponieważ sernik bardzo rośnie:-)
    Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15-30 min.po tym czasie wyjmujemy sernik na blat.
    Robimy polewę po przestygnięciu,
    Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę sernika,jest to polewa idealna,pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu tak,więc tak naprawdę nie trzeba już niczym przyozdabiać góry.

Porady

Sernik ten można również zrobić bez spodu,lub na samych herbatnikach,zdjęcia nie są zbyt piękne,ale zawsze znika w locie jak go piekę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Sernik z Bardzo Małym Nakładem Pracy

Kto nie lubi serników,jeszcze taki fajny puszysty i delikatny.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto Desery opublikowany: 10.06.2019 | wyświetlono: 894 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 1
Dodane przez: edytaha edytaha

Sernik bardzo czekoladowy

Bardzo czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej

kategoria: serniki Desery opublikowany: 11.10.2013 | wyświetlono: 1385 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE