Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 494 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest niezwykle prosty i smaczny. Klasyczny sernik wiedeński pieczony jest bez spodu. Tym co wyróżnia ten przepis na tle innych serników to jego niezwykły smak oraz puszystość. Mój sernik wiedeński piekę z dodatkiem rodzynek, które tworzą niezwykle aromatyczne połączenie.

Honorata Kielczyk
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1 kg sera trzykrotnie mielonego
160 g cukru(1 niepełna szklanka)
120 g rodzynek(około 1/2 szklanki)
100 g miękkiego masła
30 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
20 g cukru waniliowego(2 płaskie łyżki)
20 g mąki pszennej( 2 łyżka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
    Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
    Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
    Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
    Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikMama mnie nauczyłaciastadeseryszkoła babcisernik wiedeńskisernik bez spodu

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: danusia19671

Sernik Wiedeński

Moi goście zawsze uwielbiają taki...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

sernik wiedeński

Dodane przez: gnomcio

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

Cudownie wilgotny i puszysty sernik,...

SERNIK WIEDEŃSKI

Dodane przez: zuzka8513

SERNIK WIEDEŃSKI

Najlepszy i najbardziej ulubiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE