REKLAMA

Sernik wiedeński

wyświetlono: 520 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest niezwykle prosty i smaczny. Klasyczny sernik wiedeński pieczony jest bez spodu. Tym co wyróżnia ten przepis na tle innych serników to jego niezwykły smak oraz puszystość. Mój sernik wiedeński piekę z dodatkiem rodzynek, które tworzą niezwykle aromatyczne połączenie.

opublikowany: 22.04.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
    160 g cukru(1 niepełna szklanka)
    120 g rodzynek(około 1/2 szklanki)
    100 g miękkiego masła
    30 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
    20 g cukru waniliowego(2 płaskie łyżki)
    20 g mąki pszennej( 2 łyżka)
    10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
    4 jajka
    aromat waniliowy
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej
    20 g masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
    Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
    Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
    Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
    Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: adzia adzia

Sernik wiedeński

Smaczny puszysty sernik, doskonały do kawy czy herbaty.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 28.11.2013 | wyświetlono: 8950 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Sernik wiedeński

Takie nic, najprostszy sernik na świecie.

kategoria: do kawy serniki Desery opublikowany: 06.02.2015 | wyświetlono: 2699 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: pawel pawel

Sernik wiedeński

Przepis trochę przerobiłam po mojemu.Wychodzi z tego wielka blacha pysznego sernika,najlepiej smakuje zaraz po ostudzeniu.

kategoria: Ciasta Desery jajko Ciasto opublikowany: 05.04.2013 | wyświetlono: 24574 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE