Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno, warstwowy czekoladowy, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z owocami, rozetkami i czekoladkami, może zastąpić tort.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -175 g.herbatników kokosowych
    -70 g. masła

    MASA SEROWA 1 warstwa:
    -330 g. twarogu sernikowego
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    MASA SEROWA 2 warstwa:
    -330 g. twarogu sernikowego
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. mlecznej czekolady
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    MASA SEROWA 3 warstwa:
    -330 g. twarogu sernikowego
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    OWOCE:
    -125 g. malin
    -600 g. truskawek
    -125 g. borówki amerykańskiej

    ROZETKI:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku

    CZEKOLADKI:
    -200 g. pralinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 1. spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczonej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
    owoce-Maliny odłożyć do dekoracji jak i ładne truskawki i borówki. Część truskawek pokroić i porozkładać do tortownicy. Trochę borówek porozrzucać.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 3. masa 2-Tutaj najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 4. Porozkładać część truskawek i borówek jak na 1 masie.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 5. masa 3-Postąpić jak z masą nr.2, bez dodawania owoców. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 6. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 7. rozetki-Śmietankę ubić z kremem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylka. Zrobić rozetki wokół sernika.
  • Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami 8. Udekorować owocami, zrobić więcej rozetek kremem. Na środku ułożyć pralinki. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować