Sernik na zimno, warstwowy czekoladowy, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z owocami, rozetkami i czekoladkami, może zastąpić tort.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-175 g.herbatników kokosowych
-70 g. masła
MASA SEROWA 1 warstwa:
-330 g. twarogu sernikowego
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
MASA SEROWA 2 warstwa:
-330 g. twarogu sernikowego
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. mlecznej czekolady
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
MASA SEROWA 3 warstwa:
-330 g. twarogu sernikowego
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. gorzkiej czekolady
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
OWOCE:
-125 g. malin
-600 g. truskawek
-125 g. borówki amerykańskiej
ROZETKI:
-250 ml.śmietanki 30 %
-1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
Sernik warstwowy na zimno z owocami i pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i wyżej zabezpieczonej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
2.masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
owoce-Maliny odłożyć do dekoracji jak i ładne truskawki i borówki. Część truskawek pokroić i porozkładać do tortownicy. Trochę borówek porozrzucać.
3.masa 2-Tutaj najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
4.Porozkładać część truskawek i borówek jak na 1 masie.
5.masa 3-Postąpić jak z masą nr.2, bez dodawania owoców. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.
7.rozetki-Śmietankę ubić z kremem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylka. Zrobić rozetki wokół sernika.
8.Udekorować owocami, zrobić więcej rozetek kremem. Na środku ułożyć pralinki. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Komentarze