Warstwowy sernik o smaku owocowym. Sernik udekorowany jako tort, zachwycił rodzinę.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-150 g. biszkopcików
-150 g. czekolady z ciasteczkami
-50 g. masła
OWOCE:
-400 g. winogron bezpestkowych
-100 g. borówki amerykańskiej
1.MASA SEROWO - PORZECZKOWA :
-330 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-150 ml. musu z czerwonej porzeczki
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
2.MASA SEROWO - JAGODOWA :
-330 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-150 ml. musu z jagód
-25 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
3.MASA SEROWA :
-330 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
Sernik warstwowy na zimno z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
2.Część winogron przekroić na połówki i przykleić do rantu tortownicy w koło.
3.masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i musem porzeczkowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy,uważając żeby przyklejony winogron nie przesunął się.Powciskać resztę całych winogron i schłodzić w lodówce.
4.masa 2-Postąpić jak z poprzednią masą. Wylać do tortownicy i rozsypać borówkę. Sernik ponownie schłodzić.
5.masa 3-Podobnie jak poprzednie sporządzić ale bez musu i wylać do tortownicy. Teraz schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
6.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.
7.rozetki-Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na jednej stronie sernika w kształcie "rogalika".
8.Winogron pokroić na połówki i powkładać w rozetki. Poukładać też borówkę i miętę. Sernik przetrzymywać w lodówce.
Komentarze