Sernik warstwowy na zimno z winogronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Warstwowy sernik o smaku owocowym. Sernik udekorowany jako tort, zachwycił rodzinę.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -150 g. biszkopcików
    -150 g. czekolady z ciasteczkami
    -50 g. masła

    OWOCE:
    -400 g. winogron bezpestkowych
    -100 g. borówki amerykańskiej

    1.MASA SEROWO - PORZECZKOWA :
    -330 g. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -150 ml. musu z czerwonej porzeczki
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    2.MASA SEROWO - JAGODOWA :
    -330 g. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -150 ml. musu z jagód
    -25 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    3.MASA SEROWA :
    -330 g. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    ROZETKI:
    -100 ml.śmietanki 30 %
    -1 łyżeczka cukru pudru
    -1 śmietan-fix

    DEKORACJA:
    -100 g. winogron bezpestkowych
    -50 g. borówki amerykanskiej
    -świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik warstwowy na zimno z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 1. spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 2. Część winogron przekroić na połówki i przykleić do rantu tortownicy w koło.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 3. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i musem porzeczkowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy,uważając żeby przyklejony winogron nie przesunął się.Powciskać resztę całych winogron i schłodzić w lodówce.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 4. masa 2-Postąpić jak z poprzednią masą. Wylać do tortownicy i rozsypać borówkę. Sernik ponownie schłodzić.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 5. masa 3-Podobnie jak poprzednie sporządzić ale bez musu i wylać do tortownicy. Teraz schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 6. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 7. rozetki-Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na jednej stronie sernika w kształcie "rogalika".
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 8. Winogron pokroić na połówki i powkładać w rozetki. Poukładać też borówkę i miętę. Sernik przetrzymywać w lodówce.
  • Sernik warstwowy na zimno z winogronem 9. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować