Sernik waniliowy z rumowo - rodzynkowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniałe połączenie smaku sera, wanilii, rumu i rodzynek!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wafelki waniliowe: 0.67 szklanki
    - roztrzepane białko: 1 sztuka
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 szczypta
    - serek wiejski: 35 dekagramów
    - serek kremowy: 25 dekagramów
    - cukier: 0.67 szklanki
    - skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 łyżka
    - ciemny rum: 0.75 szklanki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - woda: 2 łyżki
    - skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik waniliowy z rumowo - rodzynkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć wafelki i wymieszać z białkiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć spód masą wafelkową. Piec przez 5 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zbrązowienia. Serki utrzeć na gładką masę. Dodać cukier, skrobię, wanilię i jajko. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 20 minut. Chłodzić w lodówce minimum 8 godzin. Przygotować syrop. Wymieszać rum z rodzynkami. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjąć przykryć i odstawić na 10 minut. Wymieszać cukier z jedną łyżką wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut albo do momentu aż cukier się zezłoci. Wymieszać łyżkę wody ze skrobią. Dodać do cukru wraz rumem. Gotować przez minutę. Wystudzić do temperatury pokojowej i podawać z sernikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować