sernik w rumowo-orzechowym kremie

4.49 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min

Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na sernik:
    600 g sera na sernik
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    100 g stopionego masła
    na krem:
    750 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    50 ml rumu
    1/2 szklanki startych orzechów włoskich
    200 g masła
    dodatkowo:
    150 g czekolady mlecznej z orzechami
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z kremem Desery

Sernik w rumowo-orzechowym kremie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.
  • 2. Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 3. Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej).
  • 4. W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rum Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.94 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-27ofw05

To może cię zainteresować