Sernik waniliowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na to ciasto pochodzi z notatek mojej teściowej. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Wspaniały dodatek do porannej kawy. Doskonała uczta dla smakoszy serników.

  • 50 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy:24x28
    Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka, żółtko
    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    Masa serowa:
    1/2 kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    4 serki waniliowe np. Gucio
    3 jajka
    białko
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    3-4 łyżki dowolnego dżemu(ja użyłam dżemu malinowego)
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik waniliowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. ¾ Ciasta rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Pozostałe wstawić do zamrażalnika na około ½ godz. Ugotować budynie i wylać gorące na surowe ciasto, równo rozsmarować - odstawić do wystudzenia. Dżem rozprowadzić równo na wystudzonym budyniu.
    Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając dodawać na przemian serki waniliowe z żółtkami. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Na końcu dodać pianę z 4 białek i lekko wymieszać. Równo rozsmarować na dżemie. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych otworach schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika podgrzanego i piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Zamiast dżemu można użyć powideł śliwkowych. Do dekoracji sernika można użyć wiórek czekoladowych. Należy je rozsypać na wierzch gorącego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować