Sernik waniliowo - żurawinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Uwielbiam wypieki ze świeżą żurawiną. Tym razem zrobiłam sernik z żurawinową warstwą. Na kakaowym spodzie upieczony jest sernik śmietankowo-żurawinowy sernik, przykryty jest on masą śmietanową i posypany czekoladą. Pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    50 g cukru
    100 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko

    żurawina:
    250 g świeżej żurawiny
    3/4 szklanki cukru

    masa serowa:
    1 kg mielonego sera białego z wiaderka
    1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 jajek

    masa śmietanowa:
    200 ml kremówki
    125 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    ok. 4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik waniliowo - żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dnie tortownicy o średnicy 24,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
  • 2. żurawina:
    Żurawinę wsypać do rondelka, przykryć pokrywką, gotować ok. 8-10 minut, wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ostudzić.
  • 3. masa serowa:
    Do miski wyłożyć biały ser, skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną i całe jajka, zmiksować. Masę podzielić na 2 części, do jednej części dołożyć 200 ml więcej masy serowej.
    Do mniejszej części dodać ostudzoną żurawinę, zmiksować.
    Większą część masy wylać na podpieczony spód, piec ok. 25 minut w 180 C.
    Na gorący, podpieczony sernik wylać masę żurawinową, wyrównać, wstawić do piekarnika i od razu przykręcić do 160 C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić.
  • 4. masa śmietanowa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, dodać dobrze schłodzoną kremówkę i cukier, ubijać ok. 2 minut na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika, wyrównać.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować