Uwielbiam wypieki ze świeżą żurawiną. Tym razem zrobiłam sernik z żurawinową warstwą. Na kakaowym spodzie upieczony jest sernik śmietankowo-żurawinowy sernik, przykryty jest on masą śmietanową i posypany czekoladą. Pyszny!
2 godz.
Składniki:
ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
50 g cukru
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
żurawina:
250 g świeżej żurawiny
3/4 szklanki cukru
masa serowa:
1 kg mielonego sera białego z wiaderka
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
masa śmietanowa:
200 ml kremówki
125 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Sernik waniliowo - żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dnie tortownicy o średnicy 24,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
2.żurawina:
Żurawinę wsypać do rondelka, przykryć pokrywką, gotować ok. 8-10 minut, wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ostudzić.
3.masa serowa:
Do miski wyłożyć biały ser, skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną i całe jajka, zmiksować. Masę podzielić na 2 części, do jednej części dołożyć 200 ml więcej masy serowej.
Do mniejszej części dodać ostudzoną żurawinę, zmiksować.
Większą część masy wylać na podpieczony spód, piec ok. 25 minut w 180 C.
Na gorący, podpieczony sernik wylać masę żurawinową, wyrównać, wstawić do piekarnika i od razu przykręcić do 160 C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić.
4.masa śmietanowa:
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać dobrze schłodzoną kremówkę i cukier, ubijać ok. 2 minut na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu sernika.
Komentarze