REKLAMA

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

wyświetlono: 902 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Warstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania.

opublikowany: 09.02.2017
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    (blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka)

    100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy)
    1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek)
    100g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200g serka waniliowego homogenizowanego
    200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki)
    40g żelatyny
    100ml wody
    400g malin
    2 opakowania galaretki malinowej
    2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.






  • 2. Galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 800ml wody (w przepisie na pudełku 1000ml), odstawiamy do stężenia.
  • 3. Ser miksujemy z cukrem pudrem i waniliowym na gładką masę, dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy przez 3-4minuty aż połączy się z masą serową. Przygotowaną masę dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą miksujemy z serkiem waniliowym, drugą z rozpuszczoną czekoladą.
  • 4.
    Na spód biszkoptowy wlewamy połowę jasnej masy, wstawiamy na 3-4 minut do lodówki, wyciągamy i wlewamy połowę masy czekoladowej. Tak samo postępujemy tworząc kolejne warstwy. W momencie gdy blaszka jest w lodówce ważne jest, by kilka razy zamieszać masę białą i czekoladową, by nie zesztywniały za szybko. Gdy warstwy są gotowe sernik wkładamy do lodówki i czekamy na galaretkę.
  • 5. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągamy z zamrażarki maliny, układamy je na serniku i wlewamy galaretkę. Galaretka powinna momentalnie stężeć, dzięki temu, że maliny są bardzo zimne. W moim serniku maliny trochę wystawały, a w blaszce było jeszcze miejsce, więc rozpuściłam dodatkowe dwie galaretki (jak wcześniej w 800ml wody) i tężejącą wylałam na ciasto.

    Gdy galaretka stężeje sernik jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Waniliowo-kakaowy sernik na zimno z winogronami

Idealny deser na lato :)

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno Desery biszkopty galaretki wina opublikowany: 14.08.2018 | wyświetlono: 3759 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czekoladka czekoladka

Sernik waniliowo - czekoladowy

Sernik idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, a także bez okazji, jako pyszny dodatek do kawy:)

kategoria: serniki Desery opublikowany: 09.04.2014 | wyświetlono: 638 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE