Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

  • wyświetlono: 669 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Warstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania.

gotowanieiblogowanie
  • 80min

Składniki

Składniki:
(blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka)

100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy)
1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek)
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g serka waniliowego homogenizowanego
200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki)
40g żelatyny
100ml wody
400g malin
2 opakowania galaretki malinowej
2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

  • 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.






  • 2. Galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 800ml wody (w przepisie na pudełku 1000ml), odstawiamy do stężenia.
  • 3. Ser miksujemy z cukrem pudrem i waniliowym na gładką masę, dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy przez 3-4minuty aż połączy się z masą serową. Przygotowaną masę dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą miksujemy z serkiem waniliowym, drugą z rozpuszczoną czekoladą.
  • 4.
    Na spód biszkoptowy wlewamy połowę jasnej masy, wstawiamy na 3-4 minut do lodówki, wyciągamy i wlewamy połowę masy czekoladowej. Tak samo postępujemy tworząc kolejne warstwy. W momencie gdy blaszka jest w lodówce ważne jest, by kilka razy zamieszać masę białą i czekoladową, by nie zesztywniały za szybko. Gdy warstwy są gotowe sernik wkładamy do lodówki i czekamy na galaretkę.
  • 5. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągamy z zamrażarki maliny, układamy je na serniku i wlewamy galaretkę. Galaretka powinna momentalnie stężeć, dzięki temu, że maliny są bardzo zimne. W moim serniku maliny trochę wystawały, a w blaszce było jeszcze miejsce, więc rozpuściłam dodatkowe dwie galaretki (jak wcześniej w 800ml wody) i tężejącą wylałam na ciasto.

    Gdy galaretka stężeje sernik jest gotowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatogalaretkaczekoladasernikWielkanocświętawiosnasernik na zimnoDekoracjadla gościPoczęstunekpotrawy świąteczneśniadanie wielkanocnesernik zebrasernik z galaretkąsernik warstwowyświąteczne przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

z malinami

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik na zimno z galaretką i malinami

prosty i smaczny-polecam na deser:)

Sernik waniliowo - kawowy z jabłkami na zimno

Dodane przez: Magdalena Wasilewska

Sernik waniliowo - kawowy z jabłkami na zimno

Przepis utworzył mi się w głowie:)....

Sernik na zimno z malinami i jeżynami

Dodane przez: alaaa

Sernik na zimno z malinami i jeżynami

Pyszny sernik na zimno do którego...

Czekoladowy sernik na zimno

Dodane przez: iziona

Czekoladowy sernik na zimno

Rozpływający się w ustach sernik...

sernik z malinami

Dodane przez: czekoladka

Sernik z malinami na zimno

Latem mrożę sporo owoców, bym zimą...

Czekoladowy sernik na zimno

Dodane przez: Konto nieaktywne

Czekoladowy sernik na zimno

Sernik można wstawić do lodówki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE