Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Warstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    (blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka)

    100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy)
    1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek)
    100g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200g serka waniliowego homogenizowanego
    200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki)
    40g żelatyny
    100ml wody
    400g malin
    2 opakowania galaretki malinowej
    2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.






  • 2. Galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 800ml wody (w przepisie na pudełku 1000ml), odstawiamy do stężenia.
  • 3. Ser miksujemy z cukrem pudrem i waniliowym na gładką masę, dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy przez 3-4minuty aż połączy się z masą serową. Przygotowaną masę dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą miksujemy z serkiem waniliowym, drugą z rozpuszczoną czekoladą.
  • 4.
    Na spód biszkoptowy wlewamy połowę jasnej masy, wstawiamy na 3-4 minut do lodówki, wyciągamy i wlewamy połowę masy czekoladowej. Tak samo postępujemy tworząc kolejne warstwy. W momencie gdy blaszka jest w lodówce ważne jest, by kilka razy zamieszać masę białą i czekoladową, by nie zesztywniały za szybko. Gdy warstwy są gotowe sernik wkładamy do lodówki i czekamy na galaretkę.
  • 5. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągamy z zamrażarki maliny, układamy je na serniku i wlewamy galaretkę. Galaretka powinna momentalnie stężeć, dzięki temu, że maliny są bardzo zimne. W moim serniku maliny trochę wystawały, a w blaszce było jeszcze miejsce, więc rozpuściłam dodatkowe dwie galaretki (jak wcześniej w 800ml wody) i tężejącą wylałam na ciasto.

    Gdy galaretka stężeje sernik jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować