Sernik "słonecznik" z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do głębokiej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. Dodać masło pokojowej temperatury i wyrabiać rękoma (ciasto przypomina kruszonkę), wbić jajka, zamiesić. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
2.2. Twaróg wymieszać z cukrem i kaszą manną, dodać jajka. Dokładnie wymieszać.
3.3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na desce posypanej mąką. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm, formując boki. Zrobić u góry ciasta pionowo nacięcia ok. 1 cm i uformować listki dla naszego słonecznika, łącząc po kołu po dwa nacięcia.
4.4. Na dno ciasta wyłożyć serową masę, na wierzch jagody. Piec w temp. 180C 20 min. zmniejszyć do 160 C i piec ok. 15 min. Podawać jak ostygnie.
Komentarze