Masa Serowa
1 kg mielonego 3-krotnie białego sera ( ja akurat użyłam takiego w wiaderku)
5 jajek (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki syropu z czarnego bzu
¾ szklanki cukru pudru
Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy dwa żółtka cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto ręką. Kiedy zacznie ładnie odchodzić od ręki formujemy kule, zawijamy ciasto w folię i wkładamy na minimum 40 minut do zamrażalnika.
2.W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy stopniowo ser. Kiedy ser połączy się z masą jajeczną dodajemy syrop z czarnego bzu (możemy go pominąć wtedy zamiast niego dodajemy np., aromat waniliowy ) i mąkę ziemniaczaną. Łączymy starannie wszystkie składniki.
W osobnej misce ubijamy z odrobiną soli białka na sztywną pianę.
3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
W tym czasie łączymy masę serową z ubitą pianą z białek.
Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, na to wykładamy jagody i zalewamy je resztą masy serowej.
Sernik pieczemy jeszcze 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze