Sernik z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie jagód i sera zaklęte w pysznym, wilgotnym serniku, Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru pudru
    ¾ kostki masła
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka

    Masa Serowa
    1 kg mielonego 3-krotnie białego sera ( ja akurat użyłam takiego w wiaderku)
    5 jajek (osobno żółtka i białka)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki syropu z czarnego bzu
    ¾ szklanki cukru pudru

    Oraz
    2 szklanki jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy dwa żółtka cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto ręką. Kiedy zacznie ładnie odchodzić od ręki formujemy kule, zawijamy ciasto w folię i wkładamy na minimum 40 minut do zamrażalnika.
  • 2. W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodajemy stopniowo ser. Kiedy ser połączy się z masą jajeczną dodajemy syrop z czarnego bzu (możemy go pominąć wtedy zamiast niego dodajemy np., aromat waniliowy ) i mąkę ziemniaczaną. Łączymy starannie wszystkie składniki.
    W osobnej misce ubijamy z odrobiną soli białka na sztywną pianę.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
    W tym czasie łączymy masę serową z ubitą pianą z białek.
    Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, na to wykładamy jagody i zalewamy je resztą masy serowej.
    Sernik pieczemy jeszcze 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować