połączenie delikatnego sera , jagód i kakaowego ciasta _ dzięki delikatnej kwaskowatości jagód wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
ser
kg sera białego 3/krotnie mielonego
budyń śmietankowy
szklanka cukru
5 jaj
można dodać do smaku olejek (lub sok z cytryny)
dodatkowo
ok 600 g jagód
Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,jajka, masła, cukru, jogurtu i proszku do pieczenia wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny.
Ser przekładamy do miksera ,delikatnie ucieramy ,dodajemy po jednym jajku na przemian z cukrem , dokladnie ucieramy aż składniki się połączą.
Do masy serowej dodajemy budyń. Spód blaszki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. 1/2 ciasta wykładamy na spód formy , na nią wylewamy ser ,na wierzchu układamy jagody(dość obficie) .
Na wierzch wykładamy ciasto (odrywamy kawałki palcami tak aby przykryło całość.Pieczemy ok godzinę w 170 *C. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli masa się nie obiera ciasto jest upieczone. Na koniec po przestudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Komentarze