sernik z jagodami

4.99 (172 ocen)

połączenie delikatnego sera , jagód i kakaowego ciasta _ dzięki delikatnej kwaskowatości jagód wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • ciasto
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    1 jajko
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    ser
    kg sera białego 3/krotnie mielonego
    budyń śmietankowy
    szklanka cukru
    5 jaj
    można dodać do smaku olejek (lub sok z cytryny)
    dodatkowo
    ok 600 g jagód
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,jajka, masła, cukru, jogurtu i proszku do pieczenia wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny.

    Ser przekładamy do miksera ,delikatnie ucieramy ,dodajemy po jednym jajku na przemian z cukrem , dokladnie ucieramy aż składniki się połączą.

    Do masy serowej dodajemy budyń. Spód blaszki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. 1/2 ciasta wykładamy na spód formy , na nią wylewamy ser ,na wierzchu układamy jagody(dość obficie) .

    Na wierzch wykładamy ciasto (odrywamy kawałki palcami tak aby przykryło całość.Pieczemy ok godzinę w 170 *C. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli masa się nie obiera ciasto jest upieczone. Na koniec po przestudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.

Porady

zamiast jagód możemy uzyć dowolnych owoców,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować