Sernik różany z truskawkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik bez pieczenia z truskawkami i konfiturą różaną. Prosty w wykonaniu a efektowny. Spód z pokruszonych kakaowych herbatników.

  • 3 godz.

Składniki:

  • spód:
    100 g kakaowych herbatników
    20 g masła
    ok. 300 g truskawek

    masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    125 g mascarpone (1/2 opakowania)
    1 słoiczek (200 g) konfitury różanej
    1 czubata łyżka cukru pudru
    3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik różany z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód
    Herbatniki zmiksować blenderem lub drobno rozkruszyć (na piasek). Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozprowadzić.
    Część truskawek przekroić na połowę i ułożyć je dookoła przykładając przekrojoną częścią do obręczy tortownicy. Pozostałe truskawki ułożyć w całości układając je w koło, ok. 5 cm od brzegu. Ewentualne pozostałe truskawki zostawić do dekoracji na zastygniętym serniku.
  • 2. masa serowa
    Do miski wyłożyć ser, mascarpone, konfiturę różaną, krótko zmiksować. Dodać cukier puder, krótko zmiksować.
    Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Postawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Wlać do reszty masy serowej, cały czas przy tym miksując. Zaraz wylać na przygotowany spód, wyrównać. wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przybrać pozostałymi truskawkami. Podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować