Bazyliowy sernik na zimno z truskawkami

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Wspaniały orzeźwiający sernik na zimno. Na spodzie ciasteczka oreo, a na nich przepyszna mozaika serowo-bazyliowa. Całość zwieńczona truskawkami w krystalicznej galaretce. Prawdziwa poezja smaku :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 op. ciasteczek oreo (176 g)
    750 g twarogu sernikowego (z wiaderka) o temperaturze pokojowej
    20 g listków bazylii
    10 dorodnych truskawek
    1 op. przezroczystej galaretki
    4 łyżki ksylitolu (lu cukru)
    3 płaskie łyżki żelatyny
    male listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Bazyliowy sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obręcz tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze lub płaskim talerzu do ciast. Wewnątrz układamy ciasteczka oreo.
  • 2. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy na parze lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy, aby żelatyna rozpuściła się w wodzie.
  • 3. Ser miksujemy z ksylitolem, następnie łączymy z żelatyną, chwilę miksujemy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy opłukane i osuszone listki bazylii i miksujemy blenderem.
  • 4. Na ciastka wykładamy łyżką na przemian masę białą i zieloną, przy czym na dole dajemy więcej masy białej, a na górze zielonej. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. 3-4 łyżki zimnej galaretki rozprowadzamy po powierzchni sera. Układamy połówki umytych i osuszonych truskawek i dekorujemy liskami bazylii. Ostawiamy do lodówki na kilka minut. Kiedy warstewka galaretki stężeje, ostrożnie wylewamy pozostałą galaretkę.
  • 6. Sernik wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, po wyjęciu zdejmujemy obręcz i ostrożnie odklejamy papier od brzegów. Porcje sernika możemy dodatkowo udekorować świeżymi listkami bazylii.

Porady

Bardzo ważne jest, aby ser miał temperaturę pokojową, wówczas łatwo połączy się z żelatyną. Jeśli żelatynę dodamy do zimnego sera, mogą wytworzyć się grudki. Można sobie z tym poradzić, podgrzewając lekko masę w kuchence mikrofalowej i miksując ją. Obręcz najłatwiej wyłożyć paskami papieru do pieczenia, smarując uprzednio wewnętrzną powierzchnię tłuszczem, wtedy papier dobrze przylega do obręczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Oreo Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować