REKLAMA

Bazyliowy sernik na zimno z truskawkami

wyświetlono: 5909 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Wspaniały orzeźwiający sernik na zimno. Na spodzie ciasteczka oreo, a na nich przepyszna mozaika serowo-bazyliowa. Całość zwieńczona truskawkami w krystalicznej galaretce. Prawdziwa poezja smaku :)

opublikowany: 10.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. ciasteczek oreo (176 g)
    750 g twarogu sernikowego (z wiaderka) o temperaturze pokojowej
    20 g listków bazylii
    10 dorodnych truskawek
    1 op. przezroczystej galaretki
    4 łyżki ksylitolu (lu cukru)
    3 płaskie łyżki żelatyny
    male listki bazylii do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Obręcz tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze lub płaskim talerzu do ciast. Wewnątrz układamy ciasteczka oreo.
  • 2. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy na parze lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy, aby żelatyna rozpuściła się w wodzie.
  • 3. Ser miksujemy z ksylitolem, następnie łączymy z żelatyną, chwilę miksujemy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy opłukane i osuszone listki bazylii i miksujemy blenderem.
  • 4. Na ciastka wykładamy łyżką na przemian masę białą i zieloną, przy czym na dole dajemy więcej masy białej, a na górze zielonej. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. 3-4 łyżki zimnej galaretki rozprowadzamy po powierzchni sera. Układamy połówki umytych i osuszonych truskawek i dekorujemy liskami bazylii. Ostawiamy do lodówki na kilka minut. Kiedy warstewka galaretki stężeje, ostrożnie wylewamy pozostałą galaretkę.
  • 6. Sernik wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, po wyjęciu zdejmujemy obręcz i ostrożnie odklejamy papier od brzegów. Porcje sernika możemy dodatkowo udekorować świeżymi listkami bazylii.

Porady

Bardzo ważne jest, aby ser miał temperaturę pokojową, wówczas łatwo połączy się z żelatyną. Jeśli żelatynę dodamy do zimnego sera, mogą wytworzyć się grudki. Można sobie z tym poradzić, podgrzewając lekko masę w kuchence mikrofalowej i miksując ją. Obręcz najłatwiej wyłożyć paskami papieru do pieczenia, smarując uprzednio wewnętrzną powierzchnię tłuszczem, wtedy papier dobrze przylega do obręczy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kasiunia860 Moje zdjęcie

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Serniczek jest lekki, orzeźwiający i pyszny. Świetny deser na ciepłe dni.

kategoria: serniki sernik na zimno Desery galaretki opublikowany: 09.06.2015 | wyświetlono: 3727 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniulek123 32511998_232628547508712_1539186600938831872_n

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Sernik na zimno o smaku kawy Cappuccino z truskawkami.

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno Desery cappuccino opublikowany: 19.06.2015 | wyświetlono: 2595 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE