Bazyliowy sernik na zimno z truskawkami

  • wyświetlono: 5567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniały orzeźwiający sernik na zimno. Na spodzie ciasteczka oreo, a na nich przepyszna mozaika serowo-bazyliowa. Całość zwieńczona truskawkami w krystalicznej galaretce. Prawdziwa poezja smaku :)

portret
  • 8 porcje
  • 60min

Składniki

1 op. ciasteczek oreo (176 g)
750 g twarogu sernikowego (z wiaderka) o temperaturze pokojowej
20 g listków bazylii
10 dorodnych truskawek
1 op. przezroczystej galaretki
4 łyżki ksylitolu (lu cukru)
3 płaskie łyżki żelatyny
male listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Bazyliowy sernik na zimno z truskawkami

  • 1. Obręcz tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze lub płaskim talerzu do ciast. Wewnątrz układamy ciasteczka oreo.
  • 2. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy na parze lub w kuchence mikrofalowej na małej mocy, aby żelatyna rozpuściła się w wodzie.
  • 3. Ser miksujemy z ksylitolem, następnie łączymy z żelatyną, chwilę miksujemy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy opłukane i osuszone listki bazylii i miksujemy blenderem.
  • 4. Na ciastka wykładamy łyżką na przemian masę białą i zieloną, przy czym na dole dajemy więcej masy białej, a na górze zielonej. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. 3-4 łyżki zimnej galaretki rozprowadzamy po powierzchni sera. Układamy połówki umytych i osuszonych truskawek i dekorujemy liskami bazylii. Ostawiamy do lodówki na kilka minut. Kiedy warstewka galaretki stężeje, ostrożnie wylewamy pozostałą galaretkę.
  • 6. Sernik wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, po wyjęciu zdejmujemy obręcz i ostrożnie odklejamy papier od brzegów. Porcje sernika możemy dodatkowo udekorować świeżymi listkami bazylii.

Porady

Bardzo ważne jest, aby ser miał temperaturę pokojową, wówczas łatwo połączy się z żelatyną. Jeśli żelatynę dodamy do zimnego sera, mogą wytworzyć się grudki. Można sobie z tym poradzić, podgrzewając lekko masę w kuchence mikrofalowej i miksując ją.
Obręcz najłatwiej wyłożyć paskami papieru do pieczenia, smarując uprzednio wewnętrzną powierzchnię tłuszczem, wtedy papier dobrze przylega do obręczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serTruskawkibazyliaciasto bez pieczeniasernik na zimnoLETNIE CIASTOletni deseroreosernik bez pieczeniasernik z truskawkamiletni podwieczorekorzeźwiający sernik na zimnoprzezroczysta galaretkasernik z bazylią

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Sernik marmurkowy na zimno z truskawkami

Sernik na zimno "malowany" truskawkowym...

sernik zebra

Dodane przez: izaa_a

Truskawkowa zebra - sernik na zimno z truskawkami

kolejna truskawkowa propozycja...

Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: ekspansja-smaku

Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy się już kończy...

Sernik stracciatella z truskawkami na zimno

Dodane przez: joanna30

Sernik stracciatella z truskawkami na zimno

Na letnie upały najlepszym deserem...

sernik na zimno

Dodane przez: katarzynagotuje

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Przepis podawany na skype od Teściowej.

serni_na_zimno

Dodane przez: Jolanta KG

Cytrynowy sernik na zimno z truskawkami

Cytrynowe orzeźwienie, połączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE