1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy, lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2.Po tym czasie wykładamy ciastem wysmarowaną masłem blaszkę o wym. 23 x 33 cm. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
3.Przygotowujemy masę serową. Składniki przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.
4.Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie zbyt spieczona nie powstanie na niej rosa. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Porady
Wszystkie składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze