Dufinki ziemniaczane

  • wyświetlono: 5082 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Czyli ptysie z ziemniaczków. Polecam.

89blondyna89

Składniki

pół kg ziemniaków
15 dag mąki
4 jajka
1/3 kostki masła
sól
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Dufinki ziemniaczane

  • 1. Obrane ziemniaki ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Wymieszać z masłem, jajami, doprawić przyprawami.
  • 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyciskać szprycą do tortów na papier na kształt ptysi.
  • 3. Zapiekać dufinki w temperaturze ok. 200 st. C przez 15 minut. Można posypać parmezanem.

Porady

Jeśli masa na dufinki jest zbyt gęsta, można dolać nieco mleka.

Jeśli nie mamy szprycy, można formować kuleczki łyżką. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane rozstrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadziemniakidufinki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bliny ziemniaczane

Dodane przez: Futka

Bliny ziemniaczane

Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej,...

kiszka ziemniaczana

Dodane przez: majka190382

PODLASKA KISZKA ZIEMNIACZANA

Regionalna potrawa Podlasia, jedna...

Kotlety ziemniaczane

Dodane przez: Izabela77

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane, które od...

Rolada ziemniaczana

Dodane przez: rzelkazag

Rolada ziemniaczana

Sposób na wykorzystanie zarówno...

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Dodane przez: Skotka

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Często robię te kotlety gdy zostaną...

Baba ziemniaczana

Dodane przez: Gospodyni

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj,...