Dufinki ziemniaczane

  • wyświetlono: 1568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Czyli ptysie z ziemniaczków. Polecam.

89blondyna89

Składniki

pół kg ziemniaków
15 dag mąki
4 jajka
1/3 kostki masła
sól
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Dufinki ziemniaczane

  • 1. Obrane ziemniaki ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Wymieszać z masłem, jajami, doprawić przyprawami.
  • 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyciskać szprycą do tortów na papier na kształt ptysi.
  • 3. Zapiekać dufinki w temperaturze ok. 200 st. C przez 15 minut. Można posypać parmezanem.

Porady

Jeśli masa na dufinki jest zbyt gęsta, można dolać nieco mleka.

Jeśli nie mamy szprycy, można formować kuleczki łyżką. Przed pieczeniem można posmarować ptysie ziemniaczane rozstrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadziemniakidufinki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...

Wątróbka

Dodane przez: czarrna

Wątróbka

Klasycznie. Z cebulką.

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Bardzo zdrowy i aromatyczny gulasz...

Kotleciki drobiowo-brokułowe

Dodane przez: czarrna

Kotleciki drobiowo-brokułowe

Mają ciekawy smak i kolor :)

Jajka zapiekane w ryżu

Dodane przez: czarrna

Jajka zapiekane w ryżu

Jeśli mamy rano więcej czasu, warto...