Spód z delikatnych kokosowych wafelków, kremowy sernik z dodatkiem amaretto, chrupiąca beza kokosowa i pralinki rafaello -
i na jednym kawałku sie nie skończy ...
2 godz. 35 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
KOKOSOWY SPÓD:
200 g wafelków kokosowych
50 g mielonych migdałów
30 g masła
50 g wiórek kokosowych
MASA SEROWA:
500 g twarogu w trójkącie
500 g mascarpone
400 g mleka kokosowego
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 żółtka
3 łyżki syropu amaretto
BEZA KOKOSOWA:
2 białka
120 g cukru
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemnieczanej
PONADTO:
100 g gęstej śmietany
2 łyżki cukru
pralinki rafaello do dekoracji
2 kostki białej czekolady
Sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOKOSOWY SPÓD:
Wafelki pokruszyć w rozdrabniaczu.
Wymieszać z mielonymi migdałami i roztopionym masłem.
Masą wyłożyć dno tortonicy 24 cm, mocno dociskając.
Na wierzch wsypać kokos, wyrównać.
MASA SEROWA:
Twaróg zblendować razem z mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
Do masy serowej dodać jajka i żółtka i ponownie zmiksować do momentu połączenia się składników.
Kolejno dodać, gęste mleko kokosowe, syrop amaretto. Połączyć.
Masę wlać na ciasteczkowy spód.
Piec ok 15 minut w 175 stopniach.
Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 30 minut.
Po 30 minutach boki tortownicy owinąć paskiem złożonym z 3 warstw folii aluminiowej i piec kolejne 20 minut.
Następnie wierzch sernika posmarować śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami cukru, piec kolejne 10 minut.
Białka ubić z cukrem na sztywną i gładką pianę.
Dodać mąkę ziemniaczaną i kokos. Dodładnie wymieszać.
Bezę kokosową wyłożyć na sernik piec następne 30 minut, po czym ponownie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i suszyć bezę przez kolejne 30 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Schłodzić.
Białą czekoladę roztopić w mikrofalówce.
Na czekoladzie podkleić pralinki rafaello.
Komentarze