Sernik Rafaello

4.5 (8 ocen)

  • 2 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Spód z delikatnych kokosowych wafelków, kremowy sernik z dodatkiem amaretto, chrupiąca beza kokosowa i pralinki rafaello -
i na jednym kawałku sie nie skończy ...

  • 2 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • KOKOSOWY SPÓD:

    200 g wafelków kokosowych
    50 g mielonych migdałów
    30 g masła

    50 g wiórek kokosowych

    MASA SEROWA:

    500 g twarogu w trójkącie
    500 g mascarpone
    400 g mleka kokosowego
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jaj
    2 żółtka
    3 łyżki syropu amaretto

    BEZA KOKOSOWA:

    2 białka
    120 g cukru
    100 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka mąki ziemnieczanej

    PONADTO:

    100 g gęstej śmietany
    2 łyżki cukru
    pralinki rafaello do dekoracji
    2 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOKOSOWY SPÓD:

    Wafelki pokruszyć w rozdrabniaczu.
    Wymieszać z mielonymi migdałami i roztopionym masłem.
    Masą wyłożyć dno tortonicy 24 cm, mocno dociskając.
    Na wierzch wsypać kokos, wyrównać.

    MASA SEROWA:

    Twaróg zblendować razem z mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
    Do masy serowej dodać jajka i żółtka i ponownie zmiksować do momentu połączenia się składników.
    Kolejno dodać, gęste mleko kokosowe, syrop amaretto. Połączyć.
    Masę wlać na ciasteczkowy spód.
    Piec ok 15 minut w 175 stopniach.
    Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 30 minut.
    Po 30 minutach boki tortownicy owinąć paskiem złożonym z 3 warstw folii aluminiowej i piec kolejne 20 minut.
    Następnie wierzch sernika posmarować śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami cukru, piec kolejne 10 minut.

    Białka ubić z cukrem na sztywną i gładką pianę.
    Dodać mąkę ziemniaczaną i kokos. Dodładnie wymieszać.
    Bezę kokosową wyłożyć na sernik piec następne 30 minut, po czym ponownie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i suszyć bezę przez kolejne 30 minut.
    Studzić w uchylonym piekarniku.
    Schłodzić.
    Białą czekoladę roztopić w mikrofalówce.
    Na czekoladzie podkleić pralinki rafaello.


    INSPIRACJA: kwestiasmaku.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Wiórki kokosowe Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować