Prosty sernik rafaello

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Coś dla wielbicieli kokosu, ale i nie tylko, przepis można przerobić na swoje smaki i potrzeby. Sernik ten jest bardzo prosty, nie potrzeba specjalnych zdolności. Można upiec na święta, lub specjalną rodzinną okazje, do kawy na weekend, jak to zwykle u mnie bywa... Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a dziś podrzucam Wam taki właśnie szybki i smaczny, bardzo ładnie prezentujący się na stole.

Zdjęcie do publikacji.
  • 18 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm

Spód:

1 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
małe opakowanie cukru waniliowego
180 g masła lub margaryny
1 jajko M

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka
250 g twarogu półtłustego 3- krotnie mielonego
250 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka L
1 opakowanie budyniu śmietankowego
125 ml śmietanki 30 %
125 ml mleka kokosowego

Polewa:

100 ml śmietanki 30 %
3 g żelatyny
75 g białej czekolady
garść wiórek kokosowych
rafaello lub inne cukierasy kokosowe do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty sernik rafaello

  • Sernik.1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Sernik.2. Żółtka utrzeć z cukrami na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń, wlać śmietankę i mleczko kokosowe (można mleczko zastąpić samą śmietanką 30 %) , krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika.
    Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy sernik ostygnie zrobić polewę.
    Żelatynę zalać zimną wodą 2-3 łyżki i pozostawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady na małym ogniu, zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia, gdy polewa zacznie ściągać wylać na wierzch sernika, posypać boki wiórkami kokosowymi i ułożyć kokosowe cukierki na około.
    Sernik wrzucić do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

Porady

Można mleczko kokosowe w całości zastąpić samą śmietanką 30 %,ale to już nie będzie typowo kokosowy posmak sernika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastotwarógsernikDesersłodkościkokosświętamleczko kokosoweimprezado kawykuchnia polskakruchy spód

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: 23ewelina

Rafaello

Tani i szybki pomysł na ciasto.Dla...

Sernik Oreo

Dodane przez: kdamas

Sernik z ciasteczkami Oreo-prosty przepis

Pyszny, delikatny, rozpływający...

RAFAELLO

Dodane przez: poezjasmaku

RAFAELLO

PRZEPYSZNE CIASTO NA CIEMNYM BISZKOPCIE...

Rafaello

Dodane przez: KORAL

Rafaello

Ciasto na herbatnikach dla smakoszy...

Sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką

Dodane przez: sylviia90

Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową...

Sernik na zimno na ciasteczkowym...

Rafaello

Dodane przez: krys1a

Rafaello

Bardzo lekki deser na bazie budyniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE