Prosty sernik rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś dla wielbicieli kokosu, ale i nie tylko, przepis można przerobić na swoje smaki i potrzeby. Sernik ten jest bardzo prosty, nie potrzeba specjalnych zdolności. Można upiec na święta, lub specjalną rodzinną okazje, do kawy na weekend, jak to zwykle u mnie bywa... Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a dziś podrzucam Wam taki właśnie szybki i smaczny, bardzo ładnie prezentujący się na stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Spód:

    1 szkl. mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego
    180 g masła lub margaryny
    1 jajko M

    Masa serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    250 g twarogu półtłustego 3- krotnie mielonego
    250 g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka L
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    125 ml śmietanki 30 %
    125 ml mleka kokosowego

    Polewa:

    100 ml śmietanki 30 %
    3 g żelatyny
    75 g białej czekolady
    garść wiórek kokosowych
    rafaello lub inne cukierasy kokosowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Prosty sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Sernik. 2. Żółtka utrzeć z cukrami na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń, wlać śmietankę i mleczko kokosowe (można mleczko zastąpić samą śmietanką 30 %) , krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika.
    Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy sernik ostygnie zrobić polewę.
    Żelatynę zalać zimną wodą 2-3 łyżki i pozostawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady na małym ogniu, zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia, gdy polewa zacznie ściągać wylać na wierzch sernika, posypać boki wiórkami kokosowymi i ułożyć kokosowe cukierki na około.
    Sernik wrzucić do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

Porady

Można mleczko kokosowe w całości zastąpić samą śmietanką 30 %,ale to już nie będzie typowo kokosowy posmak sernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały Twaróg Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować