Sernik Rafaello

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

sernik na zimno o smaku kokosowym

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    200 g ciastek
    100 g masła
    masa serowa:
    500 g mascarpone
    100 g białej czekolady
    150 ml śmietany 30%
    200 ml śmietanki kokosowej
    3 łyżki likieru kokosowego
    3 łyżeczki żelatyny
    75 ml wody
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciastka kruszymy na "piasek" dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z mokrych ciastek przekładamy do formy wyłożonej papierem, wyrównujemy i dociskamy łyżką do dna. Formę w ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tak podpieczony spód studzimy.

    masa serowa:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, potem całość studzimy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ja najpierw ją namaczam, a potem podgrzewam przez 15 sek. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia), studzimy.
    Śmietankę kokosową ubijamy lekko mikserem, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone, likier kokosowy i masę z białej czekolady. (jeśli nie macie śmietanki kokosowej można z mleka kokosowego z puszki zebrać gęstą "warstwę" a wodę, która się oddziela wykorzystać np. do koktajlu).
    Na koniec do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

    Tak przygotowaną masę serową przelewamy na ostudzony, ciasteczkowy spód i odstawiamy na 2 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem boki i wierzch sernika obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Rafaello.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować