Sernik płaczący - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i równomiernie na niej rozłożyć.
MASA SEROWA
Ser wymieszać z żółtkami i jajkami. Następnie dodać cukier, proszek budyniowy i olej. Dobrze razem wymieszać najlepiej mikserem. Na samym końcu wlać mleko. Wyrobić jednolitą masę. Uważać, bo masa będzie bardzo rzadka. Masę wylać na blaszkę na wyłożone wcześniej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C.
PIANA
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas ubijając. Na samym końcu wlać ocet i dobrze razem wymieszać.
Po 50 minutach pieczenia wyjąć sernik. Na wierzch gorącego sernika wyłożyć ubitą pianę z białek z octem. Rozsmarować równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze