Sernik pieczony na jogurtach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera mamy jogurty naturalne. Sernik jest przez to delikatniejszy i bardziej kremowy. Moim zdaniem nie odbiega smakiem od tradycyjnego sernika.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    300 g mąki pszennej
    125 g masła 82 %
    50 g cukru pudru
    3 żółtka
    masa jogurtowa
    1 litr jogurtu naturalnego gęstego
    180 g budyniu waniliowego
    100 g cukru
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pieczony na jogurtach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na wielkość formy.
    Masa jogurtowa: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję jogurt naturalny. Delikatnie mieszam. Dodaję budynie waniliowe. Delikatnie mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Ciasto piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Cukier Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować