Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera mamy jogurty naturalne. Sernik jest przez to delikatniejszy i bardziej kremowy. Moim zdaniem nie odbiega smakiem od tradycyjnego sernika.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto kruche
300 g mąki pszennej
125 g masła 82 %
50 g cukru pudru
3 żółtka
masa jogurtowa
1 litr jogurtu naturalnego gęstego
180 g budyniu waniliowego
100 g cukru
2 jajka
Sernik pieczony na jogurtach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wałkuję na wielkość formy.
Masa jogurtowa: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję jogurt naturalny. Delikatnie mieszam. Dodaję budynie waniliowe. Delikatnie mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Ciasto piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Komentarze