Aksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha. Idealny na podwieczorek do kawy.
2 godz.
Składniki:
Ser
• 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica
• 8 jajek
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 250 g masła
• 1 szklanka śmietany 18% - 250 g
• 3 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki szafranu
• 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha
Polewa
• 1/2 puszki masy kajmakowej gotowej
• 1/2 szklanki śmietanki 36%
• 1 łyżka cukru pudru
Sernik pastelowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Szafran zalać 1 łyżką wrzątku.
• Herbatę Matcha zalać również 1 łyżką wrzątku i wymieszać.
2.Ser
• Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i wbijać po jednym jajku co 30 sekund każde, cały czas ucierając.
• Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
• Zmiksować jak najkrócej tylko do połączenia składników.
• Masę serową podzielić na 2 części i wymieszać jedną z herbatą, a drugą z szafranem.
• Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
• Do tortownicy wlać na środek 2 duże łyżki masy jednego koloru, na tę masę wlać na środek 2 łyżki drugiej masy. Postępować tak do wykończenia obu mas serowych.
3.• Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze 1,5 godziny.
• Studzić najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjąć i po ostudzeniu wstawić do lodówki.
• Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik.
• Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować wg uznania.
Komentarze