Sernik zebra

4.48 (151 ocen)

  • 4 godz.

Przy pieczeniu bardzo rzadko zdarzają mi się porażki, uwielbiam piec słodkości, ale boję się piec serników, "bo często opadają" (tak mówią), ale nie ten - ten jest idealny! Wyszedł przepiękny, zjawiskowy, ale też smakował rewelacyjnie - rozpływał się w ustach.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 150 g herbatników
    50-80 g rozpuszczonego masła

    1 kg twarogu na sernik w wiaderku
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    szklanka cukru
    5 jajek
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym masłem.
    Masę zagnieść - ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.
    Twaróg delikatnie zmiksować z budyniem, a potem stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej miksując.
    Wbijać jajka po kolei - kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.
    Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski.
    Do jednej cześći dodać kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.
    Masę twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część, potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała, potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.
    Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. - piec tak przez 15 minut.
    Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
    Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować