Warstwowy sernik z jedną częścią śmietankową a drugą z czarnymi porzeczkami. Pieczony na kruchym cieście, a zwieńczony "polewą" śmietanową. Pyszny, sezonowy, z efektem ombre.
2 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
spód:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
120 g miękkiego masła
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
podstawowa masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
6 jajek
1 szklanka cukru
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
warstwa śmietankowa:
1/2 części podstawowej masy serowej
100 ml mleka
warstwa porzeczkowa:
1/2 części podstawowej masy serowej
1 szklanka czarnej porzeczki
polewa:
300 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
Sernik ombre z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut.
2.Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na 2 równe części.
3.Do 1/2 podstawowej masy serowej wlać mleko, krótko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.
4.Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do pozostałej podstawowej masy serowej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczoną warstwę śmietankową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.
5.Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na upieczony sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec jeszcze ok. 12-15 min.
Komentarze