Sernik o smaku piernika

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki, taki piernikowy. Polecam upiec.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
    półtorej szklanki mąki tortowej
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik o smaku piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ).
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawa do piernika Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować