Pracowite ciasto ale kolorowe, super apetyczne ale trochę kaloryczne. Super dodatek do uroczystego śniadania i oczywiście porannej kawy. Polecam przepis.
60 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Forma o średnicy 26 cm
Składniki:
Ciasto orzechowe:
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
½ kostki masła
20 dag herbatników o smaku orzechowym
Masa śliwkowa:
1 l śliwek z syropu, połówek
2 galaretki czerwone
3 śliwki do dekoracji, u mnie brzoskwinie
Masa serowa:
1 opakowanie sera na serniki z wiaderka, bez cukru-500 g
1 opakowanie śmietany 30% -330 ml
1 łyżka gęstej śmietany
4 łyżki czubate cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 galaretka czerwona na wierzch
Sernik na zimno ze śliwką na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: herbatniki pokruszyć, dodać mielone orzechy i masło, dokładnie utrzeć, wyłożyć dno formy i boki, schłodzić. 2 galaretki rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, dodać śliwki z syropu, delikatnie wymieszać, odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z łyżką gęstej śmietany na sztywno, dodać cukier puder, ser, delikatnie mieszać by składniki się połączyły. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać całość. Na dno formy wyłożyć część masy serowej, śliwki z galaretki, masę serową, śliwki, wyrównać. Zalać 3 galaretką, tężejącą(rozpuszczoną w ½ gorącej wody, część zostawić około 4 łyżek). Schłodzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, posmarować pozostawioną galaretką(ja posmarowałam pędzelkiem). Chłodzić najlepiej przez całą noc.
Porady
1. do ciasta można dodać świeże śliwki, zalane galaretką.
Komentarze