REKLAMA

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

wyświetlono: 1371 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Jesienny sernik z jabłkami na orzechowym spodzie.

opublikowany: 02.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • blaszka 23/33:

    biszkopt:

    mąka pszenna 5 łyżek,

    jajka 5 szt,

    cukier 3/4 szklanki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    orzechy włoskie 200 g,


    warstwa jabłkowa:

    jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra)

    galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt,


    masa serowa:

    ser 1 kg,

    budyń waniliowy 60 g,

    cukier puder 2 szklanki,

    masło 100 g,

    jajka 6 szt,

    olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,


    dodatkowo:

    herbatniki 20 szt,

    czekolada mleczna 100 g,

    mleko 4 łyżki,
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Jak zrobić Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.

    Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

    1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już trochę podduszone, jeśli Wasze są surowe, to należy je trochę poddusić.) Gdy jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki.

    Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 h.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karola89 karola89

Sernik na orzechowym spodzie

uwielbiam sernik, więc to już mój kolejny sposób na jego przygotowanie :)

kategoria: serniki Desery opublikowany: 03.12.2012 | wyświetlono: 1369 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: viola_dn _20181108_164053

Deserowy sernik na czekoladowo-orzechowym spodzie

Wyjątkowy sernik o wykwintnym smaku, dla prawdziwych koneserów ciast.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 27.12.2014 | wyświetlono: 974 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: bpuzio bpuzio

sernik na orzechowym spodzie z budyniem

taki mini torcik orzechowo-serowy. bardzo smaczny i ciekawie wygląda

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 09.03.2015 | wyświetlono: 443 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE