Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

  • wyświetlono: 891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Jesienny sernik z jabłkami na orzechowym spodzie.

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 90min

Składniki

blaszka 23/33:

biszkopt:

mąka pszenna 5 łyżek,

jajka 5 szt,

cukier 3/4 szklanki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

orzechy włoskie 200 g,


warstwa jabłkowa:

jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra)

galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt,


masa serowa:

ser 1 kg,

budyń waniliowy 60 g,

cukier puder 2 szklanki,

masło 100 g,

jajka 6 szt,

olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,


dodatkowo:

herbatniki 20 szt,

czekolada mleczna 100 g,

mleko 4 łyżki,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.

    Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

    1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już trochę podduszone, jeśli Wasze są surowe, to należy je trochę poddusić.) Gdy jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki.

    Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaczekoladajabłkasernikorzechy

Komentarze

Podobne przepisy

Ssernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami, na spodzie orzechowym

Dodane przez: fiveoclock

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami,...

Czerwiec to najlepszy okres na...

sernik na korzennym spodzie

Dodane przez: majka190382

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Sernik na przepysznym, korzennym...

image-0pq839i

Dodane przez: izek

Sernik na grubym spodzie

Sernik z przepisu mojej mamy, na...

sernik

Dodane przez: anka1988

Sernik na spodzie półkruchym

Przepis posiadam od siostry, pierwszy...

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

Dodane przez: Ejszetka

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy...

Sernik z adwokatem na chrupiącym spodzie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z adwokatem na chrupiącym spodzie

Sernik bez pieczenia, na chrupiącym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE