Sernik na zimno z truskawkami i borówkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
biszkopt:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz olej. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie gęsta. Spód tortownicy (blachy) wykładam papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
masa serowa:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Twaróg miksujemy i delikatnie strumyczkiem wlewamy przestudzona galaretkę cały czas miksując. Jeśli masa jest za bardzo płynna to wkładamy na chwilę do lodówki (ok. 10-15 min). Po tym czasie masę wylewamy na biszkopt. Na wierzchu układamy kawałki truskawek i borówki. Zalewamy przestudzoną i tężejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy na kilka godzin, aby masa i galaretka dobrze stężały. Smacznego !
Komentarze