Sernik na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie czekolady łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem i cały czas miksując pojedynczo dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płynną przestudzoną czekoladę i całość dokładnie miksujemy.
3.Masę czekoladową wylewamy nierównomiernie tworząc fale do blaszki o wymiarach 24x39cm wyścielonej papierem do pieczenia.
4.Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodajemy cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz po jednym jajku cały czas miksując.
5.Masę serową wylewamy na czekoladowy spód.
6.Na wierzchu rozkładamy osączone z zalewy wiśnie.Sernik pieczemy godzinę w 180C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze