Sernik na mchu

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wymyślone ciasto na bazie popularnego ciasta szpinakowego. Wyszło efektowne i pyszne :)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    ok.15 dag herbatników
    0,5 słoiczka kwaśnego powidła
    SER:
    1 kg zmielonego sera, użyłam z wiaderka
    2 całe jajka
    1 szklanka cukru
    25 dag stopionego masła
    2 budynie waniliowe
    skórka i sok z połowy cytryny
    ZIELONE CIASTO:
    4 całe jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    400 g mrożonego szpinaku
    cukier waniliowy lub aromat
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    JOGURTOWA MASA:
    jogurt grecki 400 g
    galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody)
    2-3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Sernik na mchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki oraz smarujemy powidłem. Odkładamy na bok.

    SER:
    Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C ustawienie termoobieg lub 170 st. C góra dół.
    Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął.

    ZIELONE CIASTO:
    Szpinak rozmrażamy, umieszczamy na sicie i dobrze odciskamy. Miksujemy blenderem ( następnym razem zmiksuję z olejem, będzie łatwiej)

    Całe jajka ucieramy z cukrem na białą masę, powoli wlewamy olej, oraz dodajemy szpinak. Delikatnie miksujemy.

    Mąkę, budyń, proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.

    Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne 30 minut ja tym razem ustawiłam piekarnik na grzanie góra dół 170-180 st.C.

    Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę, żeby zielone ciasto było na spodzie. Lekko ścinamy boki ciasta i kruszymy, będzie do dekoracji.

    JOGURTOWA MASA:
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, można podgrzać w mikrofali. Odstawiamy na bok lub studzimy wkładając do zimnej wody.

    Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy zimną galaretkę i chwilkę miksujemy. Odkładamy na chwilę i gdy widzimy że tężeje wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki ale najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.

    Smacznego :)

Porady

Sernik z ciastem szpinakowyn najlepiej upiec sobie dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować