Ciasto Jagódki na mchu

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Doskonała uczta dla oczu i podniebienia.Ciasto rzeczywiście wygląda, jakby czerwone jagódki (które udają owoce granatu) leżały na soczyście zielonym mchu.

  • 30 min

Składniki:

  • -450g mrożonego szpinaku (drobnego ) rozmrozić kilka godzin wcześniej
    -1,5 szkl. cukru
    -3 jajka
    -1,1/3szkl. oleju
    -2 szkl. mąki krupczatki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -300 ml.śmietany 30 %
    -2 śmietan-fiksy
    -cukier waniliowy
    -owoce granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagódki na mchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szpinak po rozmrożeniu odsączamy z wody.
    2. Jajka z cukrem miksujemy. Dodając powoli olej cały czas mieszamy.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Kiedy masa jest już jednolita- dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką.
    Wlewamy do formy ,ustawiamy temp.180 stopni i pieczemy 50 min.
    3. Po wystudzeniu ciasta ostrym nożem ścinamy wierzch i rozdrabiamy je na talerzu.
    4.Ubijamy śmietanę dodając śmietan- fiksy i cukier waniliowy, wykładamy na ciasto i posypujemy okruszkami.Na końcu ozdabiamy ciasto owocami granatu.

Porady

Ciasto to upiekłam w tortownicy o średnicy 25cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować