Sernik mocno kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, masła, cukru, wirków, żółtek zagnieść kruche ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec na złoto, przez około 10 – 15 minut. Ciasto schłodzić.
Twaróg utrzeć dokładnie z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną lub budyniem, wsypać wiórki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą twarogową. Ser wyłożyć na podpieczone ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier puder, zmiksować całość na bezę, wsypać wiórki, wymieszać delikatnie łyżką. Nie wyłączając piekarnika otwieramy drzwiczki, sprawnie wykładamy bezę na gorący sernik, wygładzamy powierzchnię, przełączamy na termoobieg na 160 stopni i podpiekamy bezę na złoto przez około 20 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze