Sernik Marchewkowa Galaktyka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To połączenie kremowego sernika na zimno z ciastem marchewkowym i jabłkową galaretką

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto marchewkowe:
    (forma17cm)
    1 szkl mąki
    1 szkl startej marchewki
    1/2 szkl cukru
    1/2 szlk oleju
    1/2 szkl posiekanych drobno orzchów
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta cynamonu
    masa serowa:
    500 g mascarpone
    220 g sera białego
    1,5 łyżki żelatyny
    1/4 szkl wody
    300 ml śmietany 30%
    skórka z 1/2 cytryny
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    masa jabłkowa:
    2 jabłka
    1 galaretka brzoskwiniowa
    sok z cytryny
    2 łyżki cukru
    cynamon
    krem budyniowy:
    2 budynie
    0,5 mleka
    90 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik marchewkowa galaktyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto marchewkowe:
    (blaszka 17 cm)
    Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami.
    Do utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie.
    Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło).
    Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
    masa serowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę.
    masa jabłkowa:
    (blaszka 17 cm)
    Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
    masa budyniowa:
    Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej.

    Wykonanie:
    Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową, wierzch smarujemy warstwą ok.1 cm.Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby masa zastygła. Następnie na środku układamy galaretkę jabłkową i tą także zalewamy masą serową, kiedy zastygnie układamy na niej drugi blat marchewkowy, a boki ozdabiamy masą budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować