Tort ''galaktyka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do dwóch tortownic 27 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.25-30 min.z termoobiegiem dwie tortownicy jednocześnie.Można sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto upieczone.Po przestygnięciu, przekroić każde na dwie części.
2.Jeden blat ułożyć na paterze.Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posłodzoną do smaku.
3.krem- W połowie śmietanki rozpuścić czekolady nad parą. Ostudzić i schłodzić z dwie godziny w lodówce.Resztę śmietanki ubić ze śnieżką potem z porcjami śmietanki czekoladowej.Podzielić na trzy części i jedną posmarować blat czekoladowy na paterze.
4.Następnie przykryć drugim blatem, nasączyć. Wyłożyć krem itd.
Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.
5.obłożenie-Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po trochu mleka skondensowanego i zmiksować. Posmarować cały tort. Można wyrównać na gładko albo poklepać, zwiniętym ręcznikiem papierowym.
6.ozdoby- Z rozpuszczonej gorzkiej i białej czekolady, zrobić esy-floresy na papierze. Ułożyć okrągłe foremki do wykrawania.
7.Polewę czekoladową rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i ponalewać do foremek z zastygłymi esami-floresami.
Jak polewa zastygnie to wyjąć z foremek ozdobne koła.
8.Na górze tortu ułożyć dekoracje od najmniejszej do największej.
Komentarze