TORT ''GALAKTYKA''

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z ciastem czekoladowym, kremem też czekoladowym. Obłożony masą z mlekiem skondensowanym. Udekorowany ozdobami czekoladowymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -100 g. masła
    -100 g.czekolady gorzkiej
    -8 jajek
    -170 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z z jednej cytryny
    -1 szklanka przegotowanej wody
    -opcjonalnie cukier

    krem czekoladowy:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -5 mlecznych czekolad
    -1 gorzka czekolada
    -1 śnieżka

    obłożenie:
    -200 g. masła
    -3 tubki mleka skondensowanego słodzonego po 75 g.

    ozdoby czekoladowe:
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. białej czekolady
    -200 g. polewy czekoladowej deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto czekoladowe

Tort ''galaktyka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT ''GALAKTYKA'' 1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do dwóch tortownic 27 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.25-30 min.z termoobiegiem dwie tortownicy jednocześnie.Można sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto upieczone.Po przestygnięciu, przekroić każde na dwie części.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 2. Jeden blat ułożyć na paterze.Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posłodzoną do smaku.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 3. krem- W połowie śmietanki rozpuścić czekolady nad parą. Ostudzić i schłodzić z dwie godziny w lodówce.Resztę śmietanki ubić ze śnieżką potem z porcjami śmietanki czekoladowej.Podzielić na trzy części i jedną posmarować blat czekoladowy na paterze.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 4. Następnie przykryć drugim blatem, nasączyć. Wyłożyć krem itd.
    Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 5. obłożenie-Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po trochu mleka skondensowanego i zmiksować. Posmarować cały tort. Można wyrównać na gładko albo poklepać, zwiniętym ręcznikiem papierowym.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 6. ozdoby- Z rozpuszczonej gorzkiej i białej czekolady, zrobić esy-floresy na papierze. Ułożyć okrągłe foremki do wykrawania.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 7. Polewę czekoladową rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i ponalewać do foremek z zastygłymi esami-floresami.
    Jak polewa zastygnie to wyjąć z foremek ozdobne koła.
  • TORT ''GALAKTYKA'' 8. Na górze tortu ułożyć dekoracje od najmniejszej do największej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować