Sernik malinowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno dociskamy. Schładzamy w lodówce.
Sernik:
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody. Obrane, przepłukane i osuszone owoce miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru. Możemy przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale ja sobie ten etap odpuściłam. Ser i cukier puder (200g) mieszamy mikserem. Powoli do ucierającej się masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Odejmujemy ⅓ i odstawiamy na bok, a do pozostałej części dodajemy przestudzoną galaretkę. Mieszamy i ponownie odstawiamy połowę na bok. Do pozostałej części dodajemy zmiksowane owoce.
Przełożenie:
Na spód herbatnikowy wylewamy połowę masy malinowo- porzeczkowej, jak lekko się zetnie wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki. Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy. Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą) i pokrywamy galaretką malinową, rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Jeśli masa serowa biała zbytnio stężeje, można nałożyć ją za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Komentarze