Porzeczkowy sernik z jogurtów greckich

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Deser na letnie dni :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jogurty greckie (po 400 g)
    70 dkg porzeczek
    20 dkg borówek
    4 łyżki żelatyny
    10 łyżek cukru
    1 galaretka
    170 g herbatników
    100 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Porzeczkowy sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać z ogonków, dodać 6 łyżek cukru kryształu i zagotować. Gotować około 20 minut, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a kiedy spęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści i dodać do musu owocowego. Wystudzić.

    Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem. Wysypać na dno tortownicy i ugnieść.

    Jogurty greckie zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie z wystudzonym musem porzeczkowym. Wylać na herbatniki i wierzch posypać borówkami. Odstawić do lodówki, a kiedy lekko stężeje zalać galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować