Porzeczkowy sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki obrać z ogonków, dodać 6 łyżek cukru kryształu i zagotować. Gotować około 20 minut, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, a kiedy spęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści i dodać do musu owocowego. Wystudzić.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem. Wysypać na dno tortownicy i ugnieść.
Jogurty greckie zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie z wystudzonym musem porzeczkowym. Wylać na herbatniki i wierzch posypać borówkami. Odstawić do lodówki, a kiedy lekko stężeje zalać galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze